Конформизъм и имитация

Конформизъм и имитация

Гледал си видеото, в което в чакалня с няколко подставени лица, които стават прави при звуков сигнал, има и един, който не е подставен, нали? Него ще го наречем жертвата. След известно време и жертвата започва да се изправя заедно с другите. Малко по малко всеки от подставени излиза от чакалнята и на тяхно място започват да влизат само случайни хора. Новите жертви. До момента, в който жертвата остава единствения изправящ се сред другите. И в крайна сметка той се превръща в човека продължаващ “традицията”. Това е тест за социален конформизъм, в който почти всички се провалят с гръм и трясък. Ето го и видеото, ако пък не си попадал на него до сега.

Мислиш ли, че това никога не би се случило на теб? Дали ти би започнал да се изправяш заедно с другите? А дали има други ситуации, в които конформизма е толкова силен?

Всъщност има много примери за това и набързо започваме да се сещаме за тях. Стига да се замислим. Вие посещавате ли ресторанти, ако винаги са празни? Четете ли книги, които никой не чете или предпочитате bestseller-ите? Бихте ли отказали цигарите, ако вашият социален кръг ги откаже? Започвате ли да спортувате, ако изведнъж се окаже, че е модерно да се спортува? А защо в телевизионните ситкоми има предварително записан смях, който се чува в комичните моменти? Защото всички страдаме от конформизъм. Ако се чува смях в шоуто, което гледаме е по-вероятно и ние да се засмеем.

Но това стига ли до крайности? Колко е силен конформизмът и влиянието на тълпата? 

Оказва се, че възпитаното в нас желание за имитация и подражание е в пълна сила и в ситуации на живот и смърт. Направено проучване в САЩ показва, че това правило работи и в ситуации с трансплантации на органи, в частност трансплантации на бъбреци. Както знаем списъка на чакащите за органи винаги е страшно дълъг, а системата работи като бъбрек се дава на най-дълго чакащия. Най-интересното е, че 97,1% от случаите хората отказват бъбрека. Нека преведа това на разговорен език. 97,1% от хората решават, че биха умряли вместо да вземат бъбрека. Представи си, че си номер 100 в списъка. Получаваш новината, че ти си късметлията днес и получаваш бъбрек. Вземаш ли го веднага? Първоначално всеки си казва “Разбира се, да не съм тъп.” И аз така си казах. Но втората мисъл, която ни минава през акъла е “Защо 99 души преди мен са отказали този бъбрек?” Решаваме, че тези 99 души са имали основателна причина да откажат органа. Жалко. 

Това е един от принципите и зад влиянието на инфлуенсърите. Скоро ще пиша и за тях.