Статус и роли

Статус и роли

В природата всички животни се стремят към своя статус. А от всички животни най-вече хората търсим статус в нашите действия и притежания.

Кой ще яде първи?

Така се измерва статус при зверовете. Лидерът на глутнницата винаги яде първи и получава най-доброто. Това е инстинкт при животните, който наблюдаваме и при домашните ни любимци. Ако сте имали някога повече от една котка или пък котка и куче, знаете, че винаги има борба за това кой яде първи когато храната е сервирана. Или поне в началото докато не бъде определено кой е алфа.

Детска градина

Започвайки още от ранна детска възраст ние сме възпитавани от нашите родители, че в света ни има едно нещо наречено “статус” и че това нещо е важно. Родителството е сложен процес и е тема, която засяга културата, разбиранията и метафизиката на поколението възпитаващо подрастващите. Статусът е деликатна материя и от нея зависи (до голяма степен) какви ще порастнат децата ни.

Ако сме научили децата ни да измерват успеха си (статуса) като сравняват какво имат те и какво няма другия създаваме парадокс. В детските градини никога няма достатъчно конструктори, ако искат всички деца да играят с тях едновременно; никога няма достатъчно кукли, ако искат всички деца да играят с тях едновременно; никога няма достатъчно люлки и т.н. Тази парадигма на статуса е сигурна предпоставка, че ние ще възпитаме малки побойници. 

Можем обаче да възпитаваме в статус и да обясним и покажем на нашите деца, че е успех да се застъпим за онзи, когото побойника напада. Позиция на висок статус е когато 5-годишно дете отвори вратите на възрастен, направи му път или място да седне. Все пак вече не сме зверове.

Apple и iPhone

Прескачаме няколко години напред и стигаме до момента дали да притежаваме iPhone или Android. 

От една страна, Apple са направили най-успешният потребителски продукт за всички времена и независимо, че през последните няколко години този продукт няма почти никакви подобрения в производителността си, има хора, които бързат да сменят стария модел с най-новия. Защо? Това е статус. 

Всички познаваме хора, които ползват iPhone и не знаят какво е Siri, не знаят как да я обучат в произношението на имената на най-често набираните от нас контакти, не знаят че имат вграден нивелир или пък все още се чудят за какво служи онова лилаво приложение със странното име Podcast. Но това няма значние за тях, защото те търсят статус.

Представете си следната ситуация, в която четири приятеля се виждат на по кафе. Кристин слага новият iPhone на масата с лек уплах да не го надраска. Тя се интересува само от статуса, който вещта й придава. Петър пък използва Pixel от Google. Той показва, че е по-умен от Кристин, която е просто потребител. Георги от друга страна използва стара Nokia чиято батерия държи по една седмица. Неговият статус е праграмитчност, защото не му се налага да зарежда всеки ден устройството си. Но тогава се замисляме за Виолета, която няма телефон. Нейният статус е “нямам статус”. 

Но в крайна сметка статус винаги има и ние винаги се опитваме да придобиваме повече или нов статус. Това трябва да и прави бизнеса. И този процес трябва да е осъзнат.